Baysan Fırça
Klavuz Bant

İnşaat Sektöründeki 1 Yıllık Fiyat Artışları %100’ün Üzerine Çıktı

Sektörel Gündem 25.05.2021 - 15:58, Güncelleme: 25.05.2021 - 15:58 3982+ kez okundu.
 

İnşaat Sektöründeki 1 Yıllık Fiyat Artışları %100’ün Üzerine Çıktı

Sanayi Sektörünün Ana Girdi Kalemlerinde Yaşanan Fiyat Artış Oranı Ürünlere Zam Olarak Yansıdı

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntı pek çok sektörü zora soktu. İthal hammaddeye bağımlı sanayi sektörleri kurlarda yaşanan yükselişin negatif etkisini görmeye başladı. Plastikten pamuğa, demirden çeliğe kadar sanayinin ana girdi kalemlerinde yaşanan fiyat artış oranı, kurda son günlerde yaşanan hızlı yükselişin de etkisi ile yüzde 100’ü aştı. Bu durum ürün fiyatlarına da fazlasıyla yansıdı. Başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere; temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları grafikte olduğu gibi yüzde yüzlerin üzerinde. Örneğin, demirin son 6 ay içerisinde kg fiyatı 3,5 TL'den 8 TL'ye yaklaşmış. Durum bu olunca inşaat sektörü fiyat politikasında mecburen düzenleme yapmak zorunda kaldı. Dövizdeki kur artışı, enflasyon gibi etkenler nasıl ki inşaat sektöründe müteahhidinden, ev satışına kadar domino etkisi oluşturuyorsa, içinde bulunduğumuz halı yıkama sektörü için de durum farklı sayılmaz. Son bir yıldır yaşanan kur artışı ve enflasyon değerleri ortada. Lakin halı yıkama firmalarının belirlediği düşük fiyat politikaları da ortada. Halbuki halı yıkama sektörünün makine imalat ve tedarik kısmına bakarsak fiyatların en az yüzde %50’lik artış göstermesi gerekirdi. Çünkü işin tedarik kısmı, kur ve hammadde üzerine endeksli. Hal böyle olunca piyasada rekabet edebilmek ve kalıcı olabilmek adına sürekli fiyat politikasında değişiklik yapılması gerekir ki yapılan iş, en azından firma sahibinin geçim giderlerini karşılayabilsin. Halı yıkama sektörünün başlıca gider kalemleri başta personel olmak üzere, Akaryakıt, halı poşeti, halı şampuanı, elektrik ve su olarak sıralanabilir. Hepsi zincirin bir halkası gibi birbirine bağlı. Birine uygulanacak zam bir diğer gideri etkiliyor. Yakınlarda akaryakıta uygulanan zammı da düşünürsek, artış göstermeyen gider kalemi kalmadı desek yeridir. Kalitesinden ödün vermeden, müşterilerini memnun etmek isteyenler olması gereken fiyat endeksine göre m2 fiyatlarını belirleyip yolunu çizdi. Bazı halı yıkama firmaları ise, fiyat artışı yapıp yapmama konusunda hala kararsız. Fakat istatistikler ve her geçen gün değişen kur karşında enflasyonun altında kalan fiyatlarla bu işi yapmak artık imkânsız hale gelebilir. Türkiye’deki halı yıkama firmalarının, artan zamların gerisinde kalmayıp, erken farkındalık oluşturmaları adına gazetemizin de yöneticisi olduğu  https://www.haliyikamaakademi.com adlı sitemizden de takip edip görebilecekleri gibi, Türkiye geneli halı yıkama m2 fiyatının 8 TL’ den hatta 10 TL den daha düşük olmaması gerekmektedir. Aksi halde halı yıkama firmaları hak ettikleri kazancı sağlayıp, başarılı olamaz. Kısacası, istatistikler ve sonuçlar bize şöyle diyor: “Aman dikkat! Bu artışlar yanlış fiyat politikalarıyla sonunuz olmasın”.
Sanayi Sektörünün Ana Girdi Kalemlerinde Yaşanan Fiyat Artış Oranı Ürünlere Zam Olarak Yansıdı

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntı pek çok sektörü zora soktu.

İthal hammaddeye bağımlı sanayi sektörleri kurlarda yaşanan yükselişin negatif etkisini görmeye başladı.

Plastikten pamuğa, demirden çeliğe kadar sanayinin ana girdi kalemlerinde yaşanan fiyat artış oranı, kurda son günlerde yaşanan hızlı yükselişin de etkisi ile yüzde 100’ü aştı. Bu durum ürün fiyatlarına da fazlasıyla yansıdı.

Başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere; temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları grafikte olduğu gibi yüzde yüzlerin üzerinde. Örneğin, demirin son 6 ay içerisinde kg fiyatı 3,5 TL'den 8 TL'ye yaklaşmış. Durum bu olunca inşaat sektörü fiyat politikasında mecburen düzenleme yapmak zorunda kaldı.

Dövizdeki kur artışı, enflasyon gibi etkenler nasıl ki inşaat sektöründe müteahhidinden, ev satışına kadar domino etkisi oluşturuyorsa, içinde bulunduğumuz halı yıkama sektörü için de durum farklı sayılmaz. Son bir yıldır yaşanan kur artışı ve enflasyon değerleri ortada. Lakin halı yıkama firmalarının belirlediği düşük fiyat politikaları da ortada.

Halbuki halı yıkama sektörünün makine imalat ve tedarik kısmına bakarsak fiyatların en az yüzde %50’lik artış göstermesi gerekirdi. Çünkü işin tedarik kısmı, kur ve hammadde üzerine endeksli. Hal böyle olunca piyasada rekabet edebilmek ve kalıcı olabilmek adına sürekli fiyat politikasında değişiklik yapılması gerekir ki yapılan iş, en azından firma sahibinin geçim giderlerini karşılayabilsin.

Halı yıkama sektörünün başlıca gider kalemleri başta personel olmak üzere, Akaryakıt, halı poşeti, halı şampuanı, elektrik ve su olarak sıralanabilir. Hepsi zincirin bir halkası gibi birbirine bağlı. Birine uygulanacak zam bir diğer gideri etkiliyor. Yakınlarda akaryakıta uygulanan zammı da düşünürsek, artış göstermeyen gider kalemi kalmadı desek yeridir. Kalitesinden ödün vermeden, müşterilerini memnun etmek isteyenler olması gereken fiyat endeksine göre m2 fiyatlarını belirleyip yolunu çizdi. Bazı halı yıkama firmaları ise, fiyat artışı yapıp yapmama konusunda hala kararsız.

Fakat istatistikler ve her geçen gün değişen kur karşında enflasyonun altında kalan fiyatlarla bu işi yapmak artık imkânsız hale gelebilir. Türkiye’deki halı yıkama firmalarının, artan zamların gerisinde kalmayıp, erken farkındalık oluşturmaları adına gazetemizin de yöneticisi olduğu  https://www.haliyikamaakademi.com adlı sitemizden de takip edip görebilecekleri gibi, Türkiye geneli halı yıkama m2 fiyatının 8 TL’ den hatta 10 TL den daha düşük olmaması gerekmektedir. Aksi halde halı yıkama firmaları hak ettikleri kazancı sağlayıp, başarılı olamaz. Kısacası, istatistikler ve sonuçlar bize şöyle diyor: “Aman dikkat! Bu artışlar yanlış fiyat politikalarıyla sonunuz olmasın”.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haliyikamapostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.